Welke klachten en symptomen passen bij een intolerantie?
Ben jij een hoogbegaafde vrouw die worstelt met een (vermoedelijke) intolerantie? Dan weet je wellicht hoe frustrerend het kan zijn om te horen wat je “niet mag” eten. In deze blog richt ik mij op wat wél kan: hoe je ondanks een intolerantie een optimale leefstijl creëert, die past bij jouw unieke behoeften.
Meer eten in plaats van minder?
Vergeet die beperkende “niet mag”-lijst! In plaats van te focussen op wat je moet vermijden, ga ik veel liever dieper in op wat je lichaam wél nodig heeft. Dit doe ik met behulp van een invoedingsmiddelentesten. We bekijken dan samen hoe je jouw voedingspatroon kunt verrijken met voedzame en tolerante opties, die je energie geven en je gezondheid verbeteren.
Is het écht een intolerantie?
De termen “allergie” en “intolerantie” worden vaak door elkaar gehaald. In deze blog leer je de nuances te herkennen. We bespreken hoe je kunt achterhalen of je klachten daadwerkelijk voortkomen uit een intolerantie, of dat er wellicht andere factoren meespelen.
Wat is eigenlijk intolerantie?
Intoleranties verschillen van allergieën, hoewel de symptomen vaak vergelijkbaar zijn. Bij een intolerantie heeft het lichaam moeite met het verteren van bepaalde stoffen, zoals lactose in mijn geval, zonder dat het immuunsysteem hierbij betrokken is.
Stel je spijsvertering voor als een complex systeem dat voedsel afbreekt tot nuttige componenten. Bij intoleranties kan het zijn dat bepaalde enzymen ontbreken, zoals het geval is bij lactose-intolerantie, waardoor het moeilijk is om bijvoorbeeld melksuiker te verteren. Dit kan leiden tot klachten zoals buikpijn, winderigheid en diarree.
Welke klachten passen bij een intolerantie?
Intoleranties kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het type intolerantie en de mate van intolerantie. Enkele symptomen zijn:
- Maag-darmklachten:
- Buikpijn
- Opgeblazen gevoel
- Gasvorming
- Diarree
- Constipatie
- Huidproblemen:
- Eczeem
- Jeukende huid
- Uitslag
- Hoofdpijn:
- Migraineachtige hoofdpijn
- Vermoeidheid:
- Algemene vermoeidheid
- Gebrek aan energie
- Gewichtsveranderingen:
- Onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename
- Psychologische symptomen:
- Stemmingsschommelingen
- Prikkelbaarheid
- Angst
- Spier- en gewrichtspijn:
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
Het is belangrijk te vertellen dat intoleranties vaak te maken hebben met het onvermogen van het lichaam om bepaalde stoffen adequaat te verteren. Bijvoorbeeld, lactose-intolerantie kan leiden tot gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn en diarree. Glutenintolerantie (coeliakie) kan daarentegen diverse symptomen veroorzaken, waaronder maag-darmklachten, vermoeidheid en huidproblemen.
Leefstijlcoaching met een intolerantie: Samen op weg naar een gezonder leven
Leef je met een intolerantie, zoals coeliakie of lactose-intolerantie? Dan weet je wellicht hoe complex het kan zijn om een gezonde leefstijl te creëren die past bij jouw unieke behoeften. Gelukkig ben je niet alleen! Als leefstijlcoach help ik jou graag om met jouw intolerantie om te gaan en toch optimaal te profiteren van een gezonde levensstijl.
Coeliakie: meer dan gluten vermijden
Coeliakie is een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem overreageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en haver. Dit kan leiden tot ernstige schade aan de dunne darm. Als leefstijlcoach heb ik deze aandoening zelf en houd ik hier uiteraard rekening mee. We bekijken samen hoe je jouw voedingspatroon op een veilige en verantwoorde manier glutenvrij kunt maken, zonder dat je hierbij tekorten oploopt.
Allergieën en hun impact op de leefstijl
Naast intoleranties, houd ik ook rekening met allergieën bij het adviseren van een gezonde leefstijl. Allergieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op iemands leven, en het is belangrijk om hier bewust van te zijn. We bespreken de symptomen van jouw allergieën en hoe je deze kunt vermijden in je dagelijkse leven.
Samenwerking is de sleutel
Als leefstijlcoach werk ik nauw met jou samen om een plan te creëren dat past bij jouw unieke situatie en doelen. We bekijken jouw intoleranties, allergieën, voedingspatroon en leefstijlgewoonten. Zo kunnen we samen stap voor stap werken aan een gezonder en vitaler leven.
.
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.