fbpx

Hoogbegaafdheid en hooikoorts: een onverwachtte link

De afgelopen maanden heb ik in mijn praktijk opvallend veel klanten met hooikoortsklachten gesproken. Wat me opvalt, is dat een groot deel van mijn hoogbegaafde/hoogsensitieve vrouwen ook allergisch is, hooikoortsklachten bijvoorbeeld. Is er een verband tussen deze twee aandoeningen? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Wetenschappelijk onderzoek lijk uit te wijzen dat er inderdaad een mogelijke link is tussen hoogbegaafdheid en allergieën: hooikoorts. Hoogbegaafden hebben namelijk vanuit verschillende onderzoeken twee tot drie keer meer kans om allergisch en/of intolerant te zijn.

De klachten zelf van hooikoorts, lijken niet te verschillen van die bij de rest van de mensen, maar wel de allertheid op de (vroege) signalen en de reactie op medicatie tegen hooikoorts is heftiger. De meestvoorkomende symptomen zijn:

  • Niezen
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Tranende ogen
  • Jeukende ogen, neus en keel
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen

Deze symptomen kunnen een flinke impact hebben op jouw dagelijks leven. Net zoals ze dat op mij hadden jaren geleden. Door mijn gezondheid anders te gaan bekijken ben ik nu van het grootste deel van mijn klachten af.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel bekend als seizoensgebonden allergische rhinitis, is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen van grassen, bomen en bloemen. Wanneer mensen met hooikoorts in contact komen met deze pollen, reageert hun immuunsysteem overdreven en produceert histamine, wat resulteert in verschillende symptomen.

Histamine: de boosdoener achter de hooikoortsklachten.

Wanneer je lichaam in contact komt met pollen, herkent je immuunsysteem deze als schadelijk. Als reactie hierop produceert je lichaam histamine, een stof die verschillende cellen in je lichaam activeert. Dit is de basis voor de vervelende symptomen van hooikoorts.

Histamine zorgt onder andere voor:

  • Vernauwing van de bloedvaten: Dit kan leiden tot een loopneus, verstopte neus en tranende ogen.
  • Ontsteking van de slijmvliezen: Dit kan jeuk, roodheid en irritatie van de ogen, neus en keel veroorzaken.
  • Spiercontracties: Dit kan leiden tot niezen en hoesten.
  • Stimulatie van zenuwen: Dit kan jeuk, prikkelbaarheid en vermoeidheid veroorzaken.

De ernst van de hooikoortsklachten hangt af van de hoeveelheid histamine die je lichaam produceert en hoe gevoelig je bent voor histamine.

Hooikoorts verergert prikkelbaarheid, vermoeidheid en darmklachten.

Zoals ik al aangaf, kan hooikoorts vervelende klachten met zich meebrengen die verder gaan dan een loopneus en tranende ogen. De symptomen zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid en darmklachten kunnen door hooikoorts flink verergeren. Dit komt doordat je lichaam al gevoeliger is door de allergische reactie, waardoor je sterker reageert op prikkels en stress.

Daarnaast ervaar je dat je heftiger reageert op de standaardmedicatie die voor hooikoorts wordt voorgeschreven. Je wordt hierdoor snel suf en moe, wat de klachten van vermoeidheid en prikkelbaarheid juist kan verergeren.

Gelukkig zijn er alternatieven voor de standaardmedicatie die minder bijwerkingen hebben. Zo kun je denken aan:

  • Neusspray met corticosteroïden: Deze spray helpt ontstekingen in de neus te verminderen en werkt minder sufmakend dan antihistaminica.
  • Oogdruppels met cromoglicine: Deze druppels stabiliseren de mastcellen in de ogen, waardoor minder histamine vrijkomt.
  • ** Natuurlijke middelen:** Sommige mensen ervaren verlichting van hooikoortsklachten door natuurlijke middelen zoals kurkuma, gember of quercetine. (laat je altijd adviseren door een professional over de juiste middelen en dosering. Supplementen zijn geen snoepjes)

Het is belangrijk om te overleggen met een professional welke behandelmethode het beste bij je past. Zij kan je adviseren over de verschillende opties en rekening houden met jouw specifieke klachten en behoeften.

 

 

Welke voeding kan helpen?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van hooikoorts symptomen. Voedingsmiddelen die histamine arm of verlagend zijn.

1. Het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals bessen, citrusvruchten, groene bladgroenten en kurkuma, kan ontstekingen verminderen en het immuunsysteem ondersteunen.

2. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet kan je natuurlijke afweer versterken.

3. Eet meer histamine-verlagende voeding, zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.

4. Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker.

Welke voeding wil je even niet eten?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen hooikoorts symptomen verergeren, dus het is verstandig om ze tijdelijk te vermijden.

1. Zuivelproducten, zoals melk en kaas, kunnen bij sommige mensen de productie van slijm verhogen en de symptomen verergeren. Daarom is dat het eerste voedingsmiddel dat ik afraad bij lichamelijk maag en darm klachten zoals misselijkheid.

2. Daarnaast kunnen bewerkte voedingsmiddelen, suiker en geraffineerde koolhydraten ontstekingen bevorderen, wat de hooikoorts symptomen kan verergeren. Het is raadzaam om deze voedingsmiddelen te beperken tijdens het hooikoortsseizoen.

3. Verminder of vermijd de consumptie van alcohol, citrusvruchten, aardbeien, bananen, papaja, ananas, eieren (afhankelijk van je reactie), chocolade, gist en E621.

4. Vermijd ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, zoals oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus.

Vergeet niet dat iedereen anders reageert, dus het kan nodig zijn om verschillende strategieën uit te proberen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Door een combinatie van natuurlijke voedingsmiddelen en aanpassingen in je leefstijl kun je hooikoorts symptomen op een natuurlijke manier verlichten.

Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.