Hoogbegaafd en slecht slapen: een nachtmerrie opzichzelf!
Als hoogbegaafde vrouw herken je het vast: je hoofd zit bomvol met ideeën en gedachten, waardoor slapen een ware uitdaging kan zijn. De prikkels van de dag lijken nog lang na te sudderen in je overactieve brein, waardoor je moeilijk tot rust komt. En dan die onuitputtelijke stroom aan overpeinzingen: wat nu als…?, had ik maar…?, als ik nou eens… Slapen lijkt soms onmogelijk.
Veel hoogbegaafde vrouwen met hoogsensitiviteit (HSP) kampen met slaapproblemen. In mijn praktijk als coach komen deze klachten dan ook regelmatig voorbij. Zo vertelde Anna me laatst: “Ik lig vaak urenlang wakker te piekeren. Mijn hoofd raast maar door en ik kan mijn gedachten niet uitzetten.” Ook herkenbaar voor herkenbaar voor Liesbeth: “Ik ben zo gevoelig voor prikkels, dat ik zelfs van het kleinste geluidje wakker word. Doorslapen is dan ook een utopie.“
Herken jij je in deze verhalen? In deze blog deel ik 3 praktische tips die jou kunnen helpen om als een hersenpan te slapen.
Wanneer slaap je goed als hoogbegaafde vrouw?
Goed slapen is meer dan alleen de hoeveelheid uren die je per nacht slaapt. Het gaat om de kwaliteit van je slaap. Tijdens een goede nachtrust doorloop je verschillende slaapfasen, die elk hun eigen functie hebben. In de diepe slaapfasen verwerken je hersenen de indrukken van de dag en herstellen je lichaam en geest zich.
Wanneer je goed slaapt, voel je je uitgerust en fit. Je kunt je concentreren, bent creatiever en hebt meer energie. Goede slaap is dan ook essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Hoe weet je of je goed slaapt?
- Je valt binnen 20 minuten in slaap.
- Je wordt ’s nachts niet of nauwelijks wakker.
- Je voelt je uitgerust als je opstaat.
- Je hebt overdag voldoende energie.
- Je kunt je goed concentreren.
- Je bent in een goede humeur.
Hoeveel slaap heb je nodig?
De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur slaap, terwijl anderen 9 uur of meer nodig hebben.
Hoogbegaafd en hoogsensitief: jij hebt meer kans op slecht slapen
Uit onderzoek blijkt dat hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen vaker last hebben van slaapproblemen dan mensen die niet hoogbegaafd of hoogsensitief zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat hun hersenen meer prikkels verwerken en ze gevoeliger zijn voor stress.
3 tips om beter te slapen als hoogbegaafde vrouw
- Tip 1: Ga s’avonds wandelen voor meer melatonine
Een wandeling in de buitenlucht in de avonduren helpt je lichaam om melatonine aan te maken. Melatonine is een hormoon dat je slaperig maakt. Dit zorgt dan je gemakkelijker in slaap valt en dieper doorslaapt.
- Tip 2: Eet 3 uur voor het slapengaan niet meer
Door te eten vlak voordat je gaat slapen, houd je je spijsverteringssysteem actief. Hierdoor kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Zorg er dus voor dat je minimaal 3 uur voor het slapengaan niets meer eet.
- Tip 3: Schrap cafeïne na 14.00 uur
Cafeïne is een stimulerend middel dat je alerter maakt en je slaap kan verstoren. De halfwaardetijd van cafeïne is ongeveer 12 uur, maar bij hoogbegaafde vrouwen kan dit langer zijn. Dit betekent dat cafeïne die je ’s middags binnenkrijgt, je slaap in de nacht nog kan beïnvloeden. Stop daarom met cafeïne drinken na 14.00 uur.
Gratis hoogbegaafd checklist – 5 manieren om gelijk je energie te verhogen
Wil je meer weten over hoe je als hoogbegaafde vrouw je slaapproblemen kunt aanpakken en je energieniveau kunt verhogen? Download dan nu mijn gratis e-book Gratis hoogbegaafd checklist – 5 manieren om gelijk je energie te verhogen.
In dit e-book vind je praktische tips over:
- Leer je de kenmerken van hoogbegaafdheid herkennen.
- Ontdek je waarom je sneller moe bent als je hoogbegaafd bent.
- Krijg je 5 voedings- en leefstijltips om gelijk je energie te verhogen.
- Deel ik mijn verhaal en kun je gratis meedoen met mijn gratis webinar.
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.