fbpx

Magnesium via de huid: hype of hoop? Wat zegt de wetenschap en wat zijn de voordelen.

De zwevende sensatie van floaten. Vragen als “Waar doe je dit?”, “Is het niet eng?” en “Werkt het echt?” vullen dit weekend mijn inbox na een Instagram-post over mijn floatervaringen.

Ik ben een ‘af en toe” floater, en zeker géén influencer, maar ik ben ook gemotiveerd om de wetenschap achter deze ontspannende beleving te delen. Want ja, floaten werkt écht voor mij – en ik ga je vertellen waarom.

hoogbegaafd magnesium via huid

De mythe van de placebo

Sommigen beweren dat de ontspannende effecten van floaten puur placebo zijn. Dat mag, maar voor mij werkt het. Ik geloof dat het zwevende gevoel in een bad vol zoutwater zeker mijn stresshormonen verlaagt. Wanneer ik mij er aan over kan geven (wat soms wel even duurt)

Onderzoek wijst uit dat floaten meer is dan een zwevende illusie. Studies tonen aan dat het:

  • Stresshormonen (zoals cortisol) vermindert
  • Pijn en ontstekingen verlicht
  • Slaapkwaliteit verbetert
  • Stemming en humeur verbetert
  • Creatieve processen stimuleert

Waarom is magnesium goed voor de hersenen

Magnesium is onmisbaar voor een goed functionerend brein. Het helpt bij de regulatie van neurotransmitters (neurotransmitters zijn de signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen) en/of  spiercellen. Elke boodschap begint met een elektrisch signaal). Een tekort aan magnesium kan leiden tot diverse neurologische (waaronder mentale) klachten.

  • Prikkelbaarheid: magnesium kalmeert het zenuwstelsel en helpt stress en angst te verminderen. Een tekort kan leiden tot overprikkeling, onrust en nervositeit.
  • Concentratieproblemen: magnesium is essentieel voor geheugen- en leerfuncties. Een tekort kan leiden tot concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite met leren.
  • Slaapproblemen: magnesium helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Een tekort kan leiden tot slaapproblemen, slapeloosheid en vermoeidheid.
  • Depressie: magnesium heeft een stemmingsverhogende werking. Een tekort kan het risico op depressie verhogen.

De kracht van prikkels (zintuigen) uit zetten

De kern van floatens ontspannende kracht ligt in zintuiglijke deprivatie (geen externe prikkels). In een float-tank ervaar je minimale prikkels: geen licht, geen geluid, geen druk op je lichaam. Je bent gewichtloos in het water. Je drijft.

Dit zorgt ervoor dat je brein in een diepe ontspanningsstaat terechtkomt, vergelijkbaar met meditatie. De afwezigheid van prikkels geeft je brein de ruimte om stress te verwerken, pijn te verminderen en creatieve inzichten te stimuleren.

Meer dan een zwevende bubbel

Mijn doel is om de wetenschap achter floaten op een heldere en toegankelijke manier te delen, zodat jij zelf kunt beslissen of deze zwevende ervaring iets voor jou is. In deze blog richt ik me vooral op de vraag: kun je magnsium via de huid opnemen tijdens het floaten?

Wat is de functie van je huid?

Want ik kan wel gelijk allemaal onderzoeken op je af vuren: maar laten we beginnen bij de basis. Je huid is meer dan alleen een onhulsel. Het is jouw grootste orgaan, en vervult het een cruciale rol in je gezondheid. De huid is je eerste verdedigingslinie (afweer systeem) tegen de buitenwereld, 3 belangrijke functies:

  1. Bescherming: de huid vormt een barrière tegen schadelijke stoffen, virussen, bacteriën en UV-straling. Zo voorkomt ze infecties, allergische reacties en huidkanker.
  2. Regulatie: de huid speelt een belangrijke rol in het regelen van onze lichaamstemperatuur. Via zweetklieren kan warmte afgevoerd worden, en bij koude trekt de huid samen om warmte vast te houden. Daarnaast helpt de huid bij de vochtbalans door vochtverlies via transpiratie tegen te gaan.
  3. Zintuiglijkheid: dankzij zenuwen in de huid kunnen we voelen, tasten, pijn en temperatuur waarnemen. Dit zorgt ervoor dat jij in staat bent om te communiceren en je te beschermen tegen gevaar.

Naast deze drie hoofdfuncties speelt de huid nog een aantal andere belangrijke rollen. Zoals bijvoorbeeld het produceren van vitamine D, de huid slaat vet op, en helpt bij de afgifte van afvalstoffen.

Kortom, je huid is een onmisbaar orgaan dat veel meer doet dan dat we vaak beseffen.

Is magnesium via de huid een alternatief voor supplementen?

Ik bespreek hier de percutane of makkelijker gezegd: via de huid opname van magnesium. Dit betekent dat je magnesium via je huid zou kunnen opnemen. Zowel smeren in een magnesium lotion/creme als in een magnesium bad (thuis of bijvoorbeeld floaten).

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor veel functies in ons lichaam, zoals spier- en zenuwfunctie, energieproductie en botgezondheid. Veel mensen hebben een tekort* aan magnesium, wat kan leiden tot diverse klachten, zoals vermoeidheid, spierkrampen en hoofdpijn.

Er zijn verschillende manieren om je magnesiumgehalte te verhogen, zoals door het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen (dit is altijd stap 1! voor mij en mikjn klanten) of door het nemen van supplementen. Orale supplementen kunnen spijsverteringsproblemen (maag en darm klachten) veroorzaken, zoals diarree en misselijkheid. Let hierbij op de juiste vorm van toediening in supplementen. En de juiste dosering. (zie PDF document)

Wetenschappelijk onderzoek naar de huid opname van magnesium is nog beperkt, maar er zijn aanwijzingen dat het een effectieve manier kan zijn om je magnesiumgehalte te verhogen. Verschillende studies hebben de voordelen van percutane magnesium aangetoond:

1. Shealy (2005):

  • Dit onderzoek toonde aan dat percutane magnesium een tekort binnen 4-6 weken kan oplossen, terwijl orale suppletie 6-12 maanden kan duren.
  • Percutane magnesium verbeterde ook de calcium-magnesium ratio in het lichaam.

2. Universiteit van Birmingham (2010):

  • Onderzoekers ontdekten dat magnesium via de huid kan worden geabsorbeerd door te baden in een magnesiumsulfaat bad.
  • De magnesiumspiegels in bloed en urine namen toe na het baden.
  • Mensen met een lage magnesiumstatus profiteerden het meest van deze methode.

3. Mayo Clinic (2015):

  • In dit onderzoek werd het effect van percutane magnesium olie op fibromyalgie symptomen onderzocht.
  • De symptomen van fibromyalgie, zoals pijn, stijfheid en slaapproblemen, verminderden aanzienlijk na gebruik van percutane magnesium olie.

4. Watkins & Josling (2010):

  • Dit onderzoek evalueerde de effecten van percutane magnesium op het magnesiumgehalte in het bloed en de calcium-magnesium ratio.
  • Percutane magnesium verhoogde het magnesiumgehalte in het bloed en verbeterde de calcium-magnesium ratio.
  • Het leidde ook tot een vermindering van symptomen zoals spierzwakte, krampen en slaapproblemen.

Deze onderzoeken bespreken de effecten van percutane/transdermale (via de huid) magnesiumbehandeling op het magnesiumgehalte in het lichaam.De onderzoekers keken naar de absorptie (opname mogelijkheid) van magnesium via de huid.

De bevindingen wijzen erop dat transdermale magnesium een effectieve manier kan zijn om de magnesiumspiegels in het lichaam te verhogen. 

De auteurs benadrukken echter dat meer onderzoek nodig is om de langetermijneffecten van transdermale magnesiumbehandeling te bepalen.

Magnesium tekort los je nooit (alleen) op met een bad/floaten.

Ik schreef een uitgebreid en handig PDF document. Waarin de meest gestelde vragen over magensium staan en hoe jij dit vandaag nog in kan zetten binnen jouw gezonde leefstijl.

Zonder dat jij een geheel traject aan moet schaffen kun jij nu mee profiteren van deze kennis!

 

Disclaimer:

Dit is een samenvatting van een wetenschappelijk onderzoek wat ik gevonden heb. Het is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met een nieuwe behandeling of supplement.

 

* Hierbij over magnsium tekort:

 Risicogroepen:

    • Ouderen: Studies tonen aan dat het risico op een tekort toeneemt met de leeftijd, met name bij vrouwen boven de 65 jaar.
    • Mensen met bepaalde aandoeningen: Diabetes, hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen, nierfalen en alcoholmisbruik verhogen het risico op een magnesiumtekort.
    • Sporters: Mensen die intensief sporten, zweten meer en verliezen daardoor meer magnesium.

    Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.