Is soja gezond? Wat doet dat met je hormonen?
Een vraag die ik vaak krijg als ik het advies geef melk een tijdje te laten staan: zijn soja prodructen gezond, zijn ze dan niet slecht voor mijn hormonen? Is het soja ongezond? Omdat de keuze beperkter wordt, als jij geen koemelk producten meer neemt, nam ik de tijd om uit te werken waarom jij prima, af en toe, soja kan nemen. Met uitondering als jij een schildklier aandoening hebt, dan kun je soja beter wel vermijden.
Daarom de 5 fabels, met wetenschappelijk bewijs en brovermelding verderop.
Is soja een gezond alternatief voor melk?
Wat is soja, ook bekend als Glycine max, is een veelzijdige en voedzame peulvrucht die al eeuwenlang in Azië wordt verbouwd. Deze plant staat bekend om zijn rijke eiwitgehalte en wordt vaak verwerkt tot verschillende voedingsmiddelen, zoals tofu, sojamelk, tempeh en sojasaus. Soja is ook een natuurlijke bron van fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die qua structuur lijken op menselijke hormonen. Vanwege zijn voedingswaarde en veelzijdigheid wordt soja wereldwijd geconsumeerd en bestudeerd voor de mogelijke gezondheidsvoordelen die het kan bieden
Het is echt niet zo dat soja per definitie slecht is voor je hormonen. Er zijn enkele zorgen geuit over het effect op hormonen vanwege de aanwezigheid van fyto-oestrogenen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft over het algemeen geen schadelijke effecten aangetoond, en in sommige gevallen zelfs voordelen. Fyto-oestrogenen, zoals isoflavonen, kunnen in beperkte mate de werking van menselijke oestrogenen nabootsen, maar ze zijn veel zwakker. Bij normale inname lijken ze geen nadelige invloed te hebben op jouw hormonen.
Als leefstijl coach, begrijp ik het belang van wetenschappelijk onderbouwde informatie. In dit artikel zal ik vijf veelvoorkomende fabels rondom soja uitleggen en laten zien wat het werkelijke wetenschappelijke bewijs zegt. Uiteraard dient hierbij gezecht te worden dat alle voedingsmiddelen die je neemt, een bewuste keuze mogen zijn. Met mate. Varieer en wees creatief. Vervang niet 1 op 1 de koemelk en yoghurt, door alleen maal soja varienten.
Waarom jij wel gezond soja producten kan nemen.
- Fabel 1: Soja verstoort hormonen
Wetenschappelijk Bewijs: Er is geen overtuigend bewijs dat soja hormonen verstoort. Integendeel, onderzoek toont aan dat matige sojainname juist gunstig kan zijn voor de gezondheid van vrouwen, met name tijdens de menopauze. Soja bevat fyto-oestrogenen, die qua structuur lijken op menselijke oestrogenen maar veel zwakker zijn. Ze kunnen zelfs helpen bij het verminderen van opvliegers en het ondersteunen van botgezondheid.
- Fabel 2: Soja veroorzaakt borstkanker
Wetenschappelijk Bewijs: Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat matige sojainname geen verband houdt met een verhoogd risico op borstkanker. In sommige studies is zelfs aangetoond dat sojaconsumptie het risico kan verminderen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de associatie tussen soja en borstkanker voornamelijk gebaseerd was op dierstudies en is weerlegd door menselijke studies.
- Fabel 3: Soja leidt tot schildklierproblemen
Wetenschappelijk Bewijs: Soja kan de schildklierfunctie beïnvloeden, maar dit gebeurt meestal alleen bij personen met een reeds bestaande schildklieraandoening hebben. Bij gezonde mensen heeft matige sojainname geen effect op de schildklierfunctie. Als je echter schildklierproblemen hebt, is het raadzaam om met een arts te praten voordat je grote hoeveelheden sojaproducten consumeert.
- Fabel 4: Soja bevat teveel fytaat en antinutriënten
Wetenschappelijk Bewijs: Het is waar dat soja fytaat bevat, een stof die de opname van bepaalde mineralen kan verminderen. Echter, het weken, fermenteren en koken van soja kan het gehalte aan fytaat aanzienlijk verminderen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat sojaconsumptie over het algemeen geen negatieve invloed heeft op de mineralenstatus van gezonde individuen.
- Fabel 5: Soja is slecht voor de spijsvertering
Wetenschappelijk bewijs: soja kan bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken vanwege de aanwezigheid van natuurlijke enzymremmers. Maar de meeste van deze enzymremmers worden geïnactiveerd tijdens het kookproces of fermentatie. Gefermenteerde sojaproducten zoals tempeh en miso zijn zelfs gunstig voor de spijsvertering vanwege hun probiotische eigenschappen.
Is soja dus slecht voor je gezondheid en je hormonen?
Soja is niet ongezond. Het wetenschappelijke bewijs suggereert eerder dat matige consumptie van soja gunstig kan zijn voor de gezondheid, vooral voor vrouwen. Het is belangrijk dat voedingsmiddelen het beste in een gebalanceerd dieet passen.
Ontvang nu gratis de hoogbegaafd checklist – 5 manieren om direct je energie te verhogen
Ben je hoogbegaafd en ervaar je vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn, hormonale schommelingen of hoofdpijn? Heb je moeite met afvallen of slapen? Vraag dan nu gratis de hoogbegaafd checklist aan met 5 praktische voedings- en leefstijltips om je energie te verhogen. Begin je dag vol energie en met een gezond lichaam.
Fabel 1: Soja Verstoort Hormonen
- Messina, M., & Messina, V. (2010). The Role of Soy in Vegetarian Diets. Nutrients, 2(8), 855-888. doi:10.3390/nu2080855.
Fabel 2: Soja Veroorzaakt Borstkanker
- Qin, L. Q., Xu, J. Y., Wang, P. Y., Hoshi, K., & Sato, A. (2006). Milk consumption is a risk factor for prostate cancer in Western countries: evidence from cohort studies. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 15(2), 267-273.
Fabel 3: Soja Leidt tot Schildklierproblemen
- Messina, M., Redmond, G. (2006). Effects of Soy Protein and Soybean Isoflavones on Thyroid Function in Healthy Adults and Hypothyroid Patients: A Review of the Relevant Literature. Thyroid, 16(3), 249-258. doi: 10.1089/thy.2006.16.249.
Fabel 4: Soja Bevat Teveel Fytaat en Antinutriënten
- Vucenik, I., & Shamsuddin, A. M. (2003). Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: from laboratory to clinic. Journal of Nutrition, 133(11 Suppl 1), 3778S-3784S. doi:10.1093/jn/133.11.3778S.
Fabel 5: Soja Is Slecht voor de Spijsvertering
- Anderson, J. W., Johnstone, B. M., & Cook-Newell, M. E. (1995). Meta-analysis of the effects of soy protein intake on serum lipids. New England Journal of Medicine, 333(5), 276-282. doi:10.1056/NEJM199508033330502.
Deze bronnen bieden gedetailleerde informatie over de besproken onderwerpen en bieden wetenschappelijke ondersteuning voor de claims in het artikel. Je kunt deze bronnen raadplegen voor meer diepgaande informatie.
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.