fbpx

Betrouwbare medische thuis test op lactose intolerantie.

Kun jij thuis testen of ik lactose intolerant ben? Jazeker, dat kan ik voor je aanvragen! De voedingsintolerantie testen die ik aanbied zijn medisch betrouwbaar en met 2 weken weet jij welke voedingsmiddelen jouw lichaam goed kan verdragen. Deze neem je thuis af, en zodra de uitslag bekend is, plannen we een leefstijlgesprek om jouw nieuwe dagelijkse voeding te bespreken. Hierin worden verschillende vormen van melk getest en krijg je advies welke vervangende voedingsmiddelen en/of supplementen worden aanbevolen.

  • Bloedonderzoek: Intolerantietest, door middel van een vingerprik thuis kun je testen voor welke voedingsmiddelen je IgG-antistoffen aanmaakt.

Wat is lactose intolerantie?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en komt van nature voor in de meeste zuivelproducten. Koeienmelk bevat 4 tot 5% lactose. Melk van zichzelf is niet ongezond; wij zijn immers geboren met de behoefte aan borstvoeding. Echter, neemt na het 2e levensjaar de hoeveelheid lactase om de lactose af te breken af. De grens is voor iedereen anders. Lactase wordt door de dunne darmwand aangemaakt. Als dit niet genoeg is, wordt de lactose niet verwerkt en gaat het “gisten” in de dikke darm, wat buikklachten veroorzaakt.

Waarom is melk drinken niet goed?

De hoeveelheid melkproducten die wij binnenkrijgen en de bewerking van de melk maken het ongezonder. Koeien worden tegenwoordig gefokt om enorme hoeveelheden melk te maken, de melk wordt verhit en bewerkt zodat het langer houdbaar is, maar hierdoor worden de goede bestanddelen van melk kapotgemaakt. Klachten bij volwassenen met een lactose-intolerantie treden enige tijd na inname op en variƫren van diarree of verstopping tot buikpijn, gasvorming (winderigheid), kramp of misselijkheid na het eten/drinken van een product met lactose erin verwerkt. Ook een onrustige huid of vaak terugkerende infecties zijn klachten die opknappen na het verwijderen van koemelk uit het voedingspatroon.

Weet dat jij niet de enige bent; 65 tot 70% van de volwassen bevolking heeft in meer of mindere mate last van (koe)melk. Het verschil tussen een allergie en een intolerantie van melk(eiwit) Lactose-intolerantie (lactosemalabsorptie): je maakt zelf niet genoeg lactase aan (dit enzym is nodig om lactose te verteren). Tweederde van de wereldbevolking is dus lactose-intolerant!

Klachten zijn buikkramp of buikpijn, misselijkheid, gasvorming, een opgeblazen buik/gevoel en diarree (soms schuimend en zuur ruikend). Vaak kun je wel tegen een beetje melk, maar niet tegen hele glazen/maaltijden vol melkproducten. Koemelkeiwitallergie: Je lichaam reageert op eiwitten in de koeienmelk -> je immuunsysteem gaat in actie. Dit kan buikklachten geven, maar ook andere allergische klachten. In dit geval moet je helemaal geen melk hebben, geen druppel, ook niet in bewerkte producten waarbij melk is gebruikt. Het grootste verschil is dat een allergie direct reageert en een intolerantie vaak enige vertraging heeft. Dit komt doordat de klachten bij een intolerantie vanuit de maag/darm komen.

Wat mag ik dan wel als ik lactose intolerant ben?

Als je na een eliminatiedieet goed reageert op lactose-arm eten, kun je dit prima doorzetten. Deze nieuwe levensstijl zal snel wennen en je zult er qua gezondheid de voordelen van plukken: meer energie, een rustigere huid en geen buikpijn en/of diarree meer. Melkproducten kun je bijvoorbeeld vervangen door vegan melkproducten, maar ook door rauwe melk (van de melktap), A2 melk (van Jersey koeien) of geitenmelk. Dit is afhankelijk van de uitslagen van jouw test. Vaak is het niet nodig om producten uit het dieet te schrappen waar melk als bijproduct gebruikt is (zoals bijvoorbeeld een koekje of brood). Het elimineren van de grote porties, zoals de producten hierboven beschreven, is vaak genoeg.

 

test lactose intolerantie

Het blijft een persoonlijk advies; deze blog geeft slechts een samenvatting van lactosevrij of lactose-beperkt eten en drinken. Onthoud dat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen een uitdaging kan zijn, maar met de juiste begeleiding en informatie kun je nog steeds genieten van een gevarieerd en smakelijk dieet dat aan jouw voedingsbehoeften voldoet. Luister altijd naar je lichaam en geef het de voeding die het nodig heeft om gezond en energiek te blijven.

Kennismaken met mij als online leefstijlcoach?

In mijn gratis e-book hieronder, lees je meer over mijn intoleranties en hoe ik daarmee om ga!