Alleen maar water en verse thee drinken? Is er een gezonde frisdrank?
Als je de gezonde goeroes moet geloven dan kun je het beste bulk drinken van linksom gedraaid gefilters en ontstraald water Grapje natuurlijk, maar het lijkt soms wel alsof alles vergif is en er niets meer mag. Zelf drink ik ook echt wel eens een frisdrank (spa fruit) of wijntje. Een kopje koffie op zijn tijd.
Maar wat is nou een gezond alternatief, of beter een gezonde toevoeging op water, thee en koffie. Wat zou je kunnen drinken wat niet chemisch is en je gezondheid ook nog extra boost? Deze blog bedacht ik terwijl ik in mijn waterkefir roerde. Dit is precies het antwoord. Goedkoop ook nog, na de eerste keer de ingredienten aanschaffen. Net als het doorgeef zuurdesembrood van vroeger blijft het zich altijd vermigvuldigen, mits je er een beetje lief voor bent.
Waterkefir: bubbels voor je darmen én brein
Verfrissend en gezond alternatief: waterkefir is wellicht iets voor jou! Deze gefermenteerde drank, gemaakt met waterkefirkorrels, wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit vanwege de vele gezondheidsvoordelen.
In deze blog bespreek ik de voordelen van waterkefir voor zowel je darmen als je brein. ik baseer dit het liefst op wetenschappelijk onderzoek, om je een goed beeld te geven van de werking en potentiële effecten van waterkefir. Echter staat dat nog helemaal in de kinderschoenen. Naarmate de tijd verstrijkt zal ik de onderzoeken toevoegen in de bijlag.
Probiotica: de kracht van goede bacteriën
Waterkefir is rijk aan probiotica, levende micro-organismen die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Deze bacteriën bevorderen een gezonde darmflora, wat essentieel is voor een goede spijsvertering, maar ook voor een sterk immuunsysteem en zelfs onze mentale gezondheid. Deze darmflora is ook essentieel als jiij wilt afvallen of lichamelijk klachten ervaart.
We hebben allemaal gezonde en ongezonde darmbacterien. Dit basis is in de eerste 3 jaar van ons leven gelegd. Afhankelijk van de voeding die je kreeg, en nu neemt hebben sommige bacteriën de overhand.
Onderzoek wijst uit dat probiotica suppletie kan leiden tot een vermindering van symptomen van darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Maar er is meer! Probiotica lijken ook een positieve invloed te hebben op stress, angst en zelfs stemming.
Je buik beïnvloed hoe jij je voelt,
Hoe jij je voelt beïnvloed wat je eet!
Deze bevindingen zijn zeker relevant voor hoogsensitieve hoogbegaafde vrouwen, die vaker last lijken te hebben van stress en stemmingswisselingen dan gemiddeld. Waterkefir kan dus wellicht een natuurlijke manier zijn om deze klachten te verminderen en mentale balans te bevorderen.
Waterkefir en hersenfunctie
Naast de voordelen voor de darmflora, is er ook steeds meer aandacht voor de mogelijke effecten van waterkefir (probiotica) op de hersenfunctie. Onderzoek in diermodellen suggereert dat probiotica de aanmaak van hersencellen kan stimuleren en ontstekingen in de hersenen kan verminderen.
Deze bevindingen wekken interesse in de potentiële toepassingen van probiotica bij de behandeling van neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, is het zeker een interessant gebied voor de toekomst.
Waterkefir: gemakkelijk zelf te maken
Het leuke aan waterkefir is dat je het heel makkelijk zelf thuis kunt maken. Je hebt hiervoor alleen waterkefirkorrels, suiker, fruit en een weckpot (of jampot) nodig. De kefirkorrels fermenteren de suiker en het fruit, waardoor er een frisse, licht prikkelende drank ontstaat. Zelf kocht ik de eerste keer een opstart pakket bij https://www.instagram.com/kefirliefde/
Kefir is een gefermenteerde drank, die bestaat in zowel een melk- als watervariant. Zelf maak ik alleen maar de water variant op recept van Jannek. Je kunt er het beste voor kiezen om het zelf te maken. Het drinken van kefir zou een hoop gezondheidsvoordelen hebben, omdat de bacteriën die in kefir zitten goed zouden zijn voor je darmflora. Zelf kefir maken is niet veel werk, maar de handelingen dienen zorgvuldig uitgevoerd te worden. Geduld is een schone zaak, maar als je eenmaal het ritme te pakken hebt heb je elke 2 dagen 1 liter (of meer) fris gezond drinken
Voor het maken van waterkefir is het vooral belangrijk dat je naast de kefirkorrels, ook fruit hebt. Het liefst gedroogd fruit, want daar zitten suikers in en die heb je nodig voor de eerste fermentatie van je kefir. Ook heb je bij het maken van waterkefir niet één, maar twee fermentatieprocessen.
“Let er op dat je ongezwaveld (zonder sulfiet, red.) en biologisch fruit koopt. De kefirkorrels schijnen namelijk niet goed tegen gifstoffen te kunnen. Het maken van kefir is ten slotte een natuurlijk proces, dus probeer zo veel mogelijk weg te blijven van onnatuurlijke producten. IJzer en rvs zouden bijvoorbeeld ook slecht zou zijn voor de fermentatie. Hierom wordt aanbevolen om met bijvoorbeeld een houten lepel te roeren.”
Op het internet zijn er tal van recepten en handleidingen te vinden om je op weg te helpen. Zo kun je experimenteren met verschillende smaken en fruitsoorten om je eigen favoriete waterkefir te creëren. (uit artikel RTL overgenomen: deze)
Hoogbegaafd en gezond: waterkefir als extra ondersteuning
Als hoogbegaafde vrouw ben je wellicht extra gevoelig voor stress, darmklachten en stemmingswisselingen. Waterkefir kan een waardevolle aanvulling zijn op je voedingspatroon, met potentiële voordelen voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid.
De wetenschap rondom waterkefir is nog volop in ontwikkeling, maar de aanwijzingen zijn zeker bemoedigend. Probeer het zelf eens uit en ervaar de verfrissende kracht van deze bijzondere drank!
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.