Gevoeliger voor de winterdip als je hoogsensitief bent
De wintermaanden kunnen voor iedereen een uitdaging zijn, voor hoogbegaafde hoogsensitieve vrouwen (HSP’s) kan de winterdip extra aanwezig zijn. Je bent gevoeliger voor prikkels, zoals lichtveranderingen, stress en sociale druk. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, somberheid, angst en prikkelbaarheid.
Verhoogd risico: Studies suggereren dat hoogsensitieve personen (HSP’s) een verhoogd risico hebben op winterdepressie en winterblues. Dit komt mogelijk doordat:
-
- Je gevoeliger bent voor lichtveranderingen: De afname van daglicht in de winter kan een sterkere impact hebben op hun bioritme en stemming.
- Je meer last hebt van stress: De wintermaanden kunnen extra stressvolle factoren met zich meebrengen, zoals feestdagen, kortere dagen en minder sociale activiteiten. Jouw gevoeligheid voor stress en kan hierdoor sneller aanwezig zijn.
- Je een lager serotonineniveau kan hebben: Serotonine is een neurotransmitter (gelukshormoon) die een rol speelt bij stemming. Hoogsensitieve vrouwen hebben mogelijk een lager serotonineniveau dan anderen, wat hen vatbaarder maakt voor depressieve klachten.
7 gezonde tips die kunnen helpen tegen de winterdip
1. Daglicht is essentieel:
- Ga elke dag naar buiten, zelfs als het bewolkt is. Daglicht helpt je lichaam om serotonine aan te maken, een neurotransmitter die je humeur verbetert.
- HSP’s kunnen baat hebben van een lichttherapiebril. Kies een bril met een medisch keurmerk en volg de instructies op de verpakking. Begin met een lage dosering en verhoog deze geleidelijk.
2. Beweeg regelmatig: Sporten is een effectieve manier om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen. Kies voor activiteiten die je leuk vindt en die je niet te veel overprikkelen, zoals hardlopen wandelen of zwemmen.
3. Eet gezond: Zorg voor een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit en volkoren granen. Eet ook vette vis, noten en zaden, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor je humeur. Je kan baat hebben van voeding die stress vermindert, zoals magnesium en B-vitamines.
4. Zorg voor voldoende slaap: Slaap is essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vaak heb je in de winter (donkere maanden) meer slaap nodig dan anderen. Probeer elke nacht 7-8 uur te slapen.
5. Ontspan: Maak tijd voor activiteiten die je leuk vindt en die je helpen om te ontspannen, zoals lezen, meditatie, muziek luisteren of in de natuur zijn.
6. Blijf sociaal actief: Onderhoud contact met familie en vrienden. Ga op sociale activiteiten die je niet te veel overprikkelen, of organiseer iets leuks thuis.
7. Vermijd alcohol en drugs: Alcohol en drugs kunnen je humeur op de lange termijn verslechteren. Je bent gevoeliger voor de negatieve effecten van alcohol en drugs. Jouw hormonen zijn sneller uit balans.
Bonustip: Lichttherapie kan een effectieve behandeling zijn voor winterdepressie. Als je last hebt van ernstige symptomen HSP’s kunnen baat hebben van een lagere dosering lichttherapie dan niet-HSP’s.
Vitamine D bij hoogesensitiviteit?
Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Het helpt ons lichaam om calcium en fosfor op te nemen, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor het immuunsysteem en kan helpen om ontstekingen te verminderen.
In de wintermaanden maken we minder vitamine D aan, omdat we minder zonlicht opnemen. Dit kan leiden tot een tekort aan vitamine D, wat verschillende symptomen kan veroorzaken, zoals vermoeidheid, spierzwakte en botpijn.
Het is belangrijk om te weten dat te veel vitamine D schadelijk kan zijn. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je een vitamine D supplement gaat gebruiken. Ik kan je adviseren over de juiste dosering voor jouw behoeften.
Een goed gedoseerd vitamine D supplement kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde leefstijl en kan helpen om je gezondheid te verbeteren.
- Jij kan een tekort aan vitamine D hebben, dit kan jij gemakkelijk met een thuis test onderzoeken. Een tekort kan symptomen flink verergeren.
Wil jij leren welke: 3 redenen voor je onverklaarbare vermoeidheid als hoogbegaafde vrouw er zijn?
Kom dan naar het gratis webinar.
- Waarom gezondheid en leefstijl anders werken zijn als jij hoogbegaafd en hoogsensitief bent.
- Dat het bij (of na) een burn-out niet alleen belangrijk is om te werken aan mindset, maar waarom juist jouw lichamelijke prikkels (leefstijl) zo belangrijk zijn voor herstel!
- Ontdek de samenhang tussen voeding, beweging, slaap en supplementen op jouw overprikkeldheid.
Bron vermelding
Enkele studies:
- Hjordt & Stenbæk (2019): Dit onderzoek toont aan dat HSP’ers vaker last hebben van een winterdepressie dan niet-HSP’ers.
- Aron & Aron (1996): In dit onderzoek werd gesuggereerd dat HSP’ers gevoeliger zijn voor schommelingen in serotonine, een neurotransmitter die een rol speelt bij stemming en emoties. Serotonine-niveaus kunnen dalen in de winter, wat kan leiden tot een winterdip.
- Pluess & Belsky (2009): Deze studie toonde aan dat HSP’ers meer last hebben van stress en angst, wat ook factoren zijn die kunnen bijdragen aan een winterdip.
Naast deze studies zijn er nog diverse andere onderzoeken die de link tussen HSP en winterdip bevestigen.
Enkele studies:
2015: Een Finse studie toonde aan dat HSP’s vaker last hadden van winterdepressie dan niet-HSP’s.
2018: Een Duitse studie vond een verband tussen hoogsensitiviteit en winterblues. HSP’s rapporteerden meer symptomen van winterblues, zoals vermoeidheid, somberheid en verminderde interesse in activiteiten.
2020: Een Nederlandse studie suggereerde dat HSP’s meer baat kunnen hebben van lichttherapie bij winterdepressie dan niet-HSP’s.
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.