fbpx

Wat is een intolerantie en hoe kun je het testen?

Voel jij je regelmatig opgeblazen na het eten? Heb je vaak last van vermoeidheid of hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak? Misschien heb je een voedselintolerantie zonder het te weten. Intoleranties komen vaak voor, en steeds meer mensen ontdekken dat bepaalde voedingsmiddelen ongemakkelijke klachten veroorzaken. In deze blog lees je wat een intolerantie precies is, welke symptomen daarbij horen en wat het verschil is met een allergie. Daarnaast lees je hoe je kunt testen op een intolerantie en waarom alleen een test doen niet voldoende is zonder je leefstijl aan te passen. Ik vertel ook meer over mijn werkwijze, de betrouwbaarheid en deel een casus met je. 

Wat is een intolerantie?

intolerantie wat is het test

Een voedselintolerantie is een reactie van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen, waarbij de spijsvertering moeite heeft om de stof goed te verwerken. In tegenstelling tot een allergie is een intolerantie vaak minder levensbedreigend, maar de klachten kunnen toch een flinke impact hebben op je dagelijks leven. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een voorbeeld van een oorzaak is dat je lichaam bepaalde enzymen mist die nodig zijn voor de vertering van voedingsstoffen, zoals lactase bij een lactose-intolerantie.

Verschil tussen een intolerantie en een allergie

Veel mensen verwarren een intolerantie met een allergie, maar er zijn belangrijke verschillen. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een bepaalde stof, wat kan leiden tot heftige reacties zoals ademhalingsproblemen, zwellingen of zelfs anafylaxie. Een anafylaxie is een levensbedreigende allergische reactie waarbij de ademhaling wordt bemoeilijkt en de bloeddruk sterk daalt. Bij een allergie moet je het voedingsmiddel volledig vermijden, omdat zelfs een kleine hoeveelheid gevaarlijk kan zijn. Een allergie kan ook milde klachten geven, zoals darmklachten, hoofdpijn en huidproblemen. Daarom is het verschil tussen een intolerantie en een allergie vaak moeilijk te onderscheiden. Later vertel ik hoe je er wel achter kunt komen waar je een intolerantie voor hebt. 

Wat gebeurt er bij een intolerantie?

Bij een intolerantie heeft je lichaam moeite met het verwerken van een bepaalde hoeveelheid van een stof. Vaak kun je een kleine hoeveelheid wel verdragen, afhankelijk van je drempelwaarde. Deze drempelwaarde is de hoeveelheid van het voedingsmiddel dat je lichaam nog aankan zonder klachten te veroorzaken. Het vinden van deze drempel kan lastig zijn, omdat dit per persoon en per moment kan verschillen. In stressvolle situaties kan het zo zijn dat je minder van een bepaald voedingsmiddel kunt verdragen dan normaal. Samen met mij kun je ontdekken wat jouw lichaam wel of niet verdraagt.

Hoe snel treden klachten op bij een allergie of intolerantie?

Het belangrijkste verschil tussen een allergie en een intolerantie is de snelheid van de klachten. Allergieën veroorzaken vrijwel direct klachten op de plek waar je in contact komt met de allergene stof. Bijvoorbeeld, als je pollen inademt, kun je binnen 30 minuten tot 2 uur symptomen zoals een loopneus of niezen krijgen. Bij een voedselintolerantie komen de klachten pas veel later, vaak tussen 30 minuten en 72 uur, waardoor ze moeilijker te koppelen zijn aan specifieke voedingsmiddelen.

Welke symptomen passen bij een intolerantie

De symptomen van een intolerantie kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type voeding waar je lichaam op reageert. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Darmklachten: bijvoorbeeld buikpijn, krampen, gasvorming, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie (verstopping).
  • Maagklachten: zoals misselijkheid, maagpijn, brandend maagzuur en opboeren.
  • Huidproblemen: o.a. huiduitslag, eczeem en een jeukende huid.
  • Hormonale problemen: bijvoorbeeld hormoonschommelingen, mogelijk verergerd door de menstruatie, overgang, zwangerschap of PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). PCOS is een hormonale aandoening waarbij de eierstokken meerdere kleine cysten kunnen ontwikkelen, wat kan leiden tot onregelmatige menstruaties, verhoogde mannelijke hormonen en soms vruchtbaarheidsproblemen.
  • Vermoeidheid: zoals een gebrek aan energie, moeite om de dag door te komen, een energiedip of zelfs een burn-out. Dit is een klacht die ook vaak voorkomt bij mijn cliënten die hoogbegaafd of hoogsensitief zijn. Lees er meer over in mijn gratis e-book met tips hoe jij je energie gelijk kunt verhogen.
  • Spier- en gewrichtspijn: gespannen spieren hebben, soms ook met pijn. Mensen met fibromyalgie hebben ook vaak te maken met een intolerantie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door pijn op meerdere plekken in het lichaam en vermoeidheid
  • Hoofdpijn of migraine: van dagelijkse of tijdelijke hoofdpijn tot moeite hebben om je te concentreren.
  • Psychologische klachten: veel in je hoofd zitten (piekeren), zorgen maken, angst, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.

Als je regelmatig last hebt van deze symptomen na het eten, zou een intolerantie een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Let op: bij ernstige klachten is het altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen. 

Wat voor intoleranties kun je hebben bij het eten van voedsel?

Wat voor intoleranties kun je hebben bij het eten van voedsel?

Een intolerantie kan zich voordoen bij verschillende soorten voeding. Enkele van de meest voorkomende intoleranties zijn:

  • Lactose-intolerantie: het onvermogen om lactose (melksuiker) te verteren, wat te vinden is in voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt, kaas en roomijs.
  • Glutenintolerantie (coeliakie): een overgevoeligheid voor gluten, een eiwit in o.a. tarwe, rogge en gerst. In tegenstelling tot alle andere soorten intoleranties, moet je bij een glutenintolerantie gluten in zijn geheel vermijden. Ik heb zelf ook een glutenintolerantie. Lees meer over een glutenintolerantie in mijn blog.
  • Fructose-intolerantie: problemen met het verteren van vruchten die hoog zijn in suikers, zoals appel, peer, mango, watermeloen en kersen.
  • Histamine-intolerantie: moeite met het afbreken van histamine in voedingsmiddelen zoals kaas, spinazie, tomaat, wijn en gefermenteerde producten.

Andere mogelijke intoleranties zijn onder andere eieren, soja, noten, zaden, peulvruchten, groenten, paddenstoelen, thee, koffie, vis, vlees, kruiden en gist.

Hoe kun je testen op een intolerantie?

Er zijn verschillende manieren om een intolerantie te testen. De meest gebruikte methoden zijn:

  1. Eliminatiedieet: je verwijdert voedingsmiddelen uit je dieet die een trigger zijn en introduceer ze geleidelijk weer om te zien hoe je lichaam hierop reageert. Het wordt aangeraden om dit onder begeleiding van een diëtist of coach te doen.
  2. Voedselintolerantie test: deze test kan uitgevoerd worden via bloedonderzoek of ademtests, waarbij gemeten wordt hoe je lichaam reageert op specifieke stoffen zoals lactose of gluten. Deze test worden vaak uitgevoerd door een arts, diëtist of gespecialiseerd laboratorium.

Een intolerantie test meet waar jij gevoelig voor bent

Een voedselintolerantietest, zoals een IgG-antistoftest, kan aantonen voor welke voedingsmiddelen je lichaam mogelijk gevoelig is. Dit type test meet de aanwezigheid van IgG-antistoffen in je bloed, die geproduceerd worden wanneer je lichaam bepaalde voedingsmiddelen als schadelijk beschouwt. Met deze test krijg je inzicht in voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken, zoals melkproducten, gluten, eieren, soja, noten en groenten.

Ik werk met een betrouwbare intolerantie test

In mijn praktijk vind ik de betrouwbaarheid van de intolerantie test het uitgangspunt. Dit geeft ons een goed beeld van mogelijke intoleranties, waarna we gericht aan de slag kunnen met het aanpassen van je voeding en leefstijl. We gaan daarna ook aan de slag met het introduceren van de voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent, om te zien welke drempel je wel kunt verdragen. Op die manier kun je zoveel mogelijk voedsel weer eten, zodat je niet onnodig voedingstekorten krijgt. 

Let op: een intolerantie test geeft geen medische diagnose, maar kan wel een indicatie en inzicht geven.

Wat wordt er getest met de intolerantie test die ik gebruik?

Er zijn honderden voedingsmiddelen waarvoor je intolerant kunt zijn. Daarom is het verstandig om een uitgebreide test uit te voeren, zodat de kans het grootst is dat de voor jou problematische voedingsmiddelen worden geïdentificeerd. Met de test die ik gebruik tijdens het traject worden maar liefst 287 verschillende voedingsmiddelen getest. 

Hieronder vind je voorbeelden van voedingsmiddelen die met de test worden meegenomen:

  • Groenten: zoals ui, prei, knoflook, broccoli, tomaat en spinazie.
  • Granen en zaden: waaronder tarwe, spelt, haver, rijst en quinoa.
  • Peulvruchten: zoals soja, pinda, kikkererwten en linzen.
  • Fruit: o.a. appel, peer, aardbei, ananas en mango.
  • Noten: zoals amandelen, cashewnoten, walnoten en hazelnoten.
  • Eieren & melkproducten: waaronder koemelk, geitenmelk, eigeel, eiwit en kaas.
  • Koffie & thee: o.a. koffie, zwarte thee, groene thee en kruidenthee.
  • Paddenstoelen: zoals champignons en oesterzwam.
  • Vis & zeevruchten: waaronder zalm, garnalen, forel en tonijn.
  • Vlees: o.a. rundvlees, kip, varkensvlees en lamsvlees.
  • Kruiden: zoals peper, peterselie, rozemarijn, kurkuma en munt.

Deze intolerantie test helpt je te achterhalen of je een intolerantie hebt voor melkproducten, gluten, eieren, soja, noten, fruit, groenten en vele andere voedingsmiddelen. Met deze uitgebreide test kunnen we daarna gericht werken aan het verbeteren van je voedingspatroon en het verminderen van je klachten.

hoe werkt een intolerantie test

De IgG intolerantietest biedt diverse voordelen:

  • Een breed scala (287) voedingsmiddelen wordt getest.
  • De test is betrouwbaar en eenvoudig uit te voeren.
  • Je krijgt een gedetailleerd overzicht van jouw IgG-waarden per voedingsmiddel.
  • Op basis van de testresultaten stel ik een gericht voedingspatroon voor je op.
  • De kans is groot dat je klachten verminderen door het vermijden of beperken van voedingsmiddelen waar je een intolerantie voor hebt.

intolerantie test testen

Voor een optimale testuitslag is het belangrijk omvoldoende gevarieerd te eten in de 2 weken voorafgaand aan de test. Zo zorg je ervoor dat er voldoende IgG-antistoffen in je bloed aanwezig zijn om te kunnen meten.

Benieuwd of de IGG voedselintolerantietest jou kan helpen? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Waarom een intolerantietest én je leefstijl aanpassen?

Het doen van een intolerantie test is een goede eerste stap om inzicht te krijgen in je klachten, maar het aanpassen van je leefstijl is essentieel om echt resultaat te bereiken. Als je ontdekt dat je een intolerantie hebt, kan het helpen om je voeding aan te passen, stress te verminderen, voldoende te slapen en op een gezonde manier te bewegen. Je spijsvertering werkt namelijk beter wanneer je lichaam in balans is. Denk aan het toevoegen van rustmomenten in je dag, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, om je lichaam te ondersteunen bij het verwerken van voeding. Daarbij is het ook goed om erachter te komen welke manier van bewegen bij je past. Dit alles ga je leren tijdens het A-change traject bij mij! Op die manier gaan we ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk voedsel weer kunt verdragen, je klachten afnemen en je energie verhoogt. 

Mijn werkwijze bij een intolerantie en het gebruik van een test

Ik heb inmiddels meer dan honderd intolerantie testen gedaan met mijn hoogsensitieve en (vermoedelijk) hoogbegaafde cliënten. Ik begin altijd met een intolerantie test, omdat het meteen duidelijk maakt waar je lichaam wel en niet tegen kan. Zo kun je gericht actie ondernemen. Binnen twee tot vier weken merk ik dat mijn cliënten zich veel beter voelen. Ze kunnen voedingsstoffen beter opnemen. Het gaat niet alleen om het weglaten van voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent, maar ook om herstel van je lichaam en het opbouwen van een hoeveelheid waar je wel tegen kunt. 

Bij een allergie moet je het voedingsmiddel volledig vermijden, bij een intolerantie niet. We hoeven dus niet alles tot op de kruimel te vermijden. Zo zie ik regelmatig dat cliënten lactose (zuivel) niet volledig hoeven te vermijden en dat ze wel een portie per dag kunnen verdragen. Dit maakt het dagelijkse leven een stuk makkelijker!

We werken aan herstel, zodat het een leefstijl wordt en geen tijdelijk dieet. Je merkt de verschillen niet alleen in je buik, maar ook aan je huid, hoofd en energie. Soms bevestigt de test wat je al voelde, en soms is het echt een eye-opener.

Ik bespreek niet alleen de uitslag van de intolerantietest. Ik leg ook uit hoe je ermee omgaat: wat je in de winkel koopt, hoe je het gebruikt, en hoe je het in je gezin integreert. Zo hoef je als moeder niet steeds iets anders te eten dan de rest van het gezin.

Veel van mijn cliënten zijn moeders. Zij zagen hun eigen moeder vaak altijd op dieet, bezig met shakes. Dat willen ze zelf niet. Ze willen een gezonde leefstijl, die niet alleen voor henzelf werkt, maar ook voor hun kinderen. Een leefstijl die makkelijk in te passen is en waarbij iedereen onbewust meewerkt aan gezonde gewoontes.

Aanbeveling intolerantie test

Mevrouw J. was al jaren zelf aan het uitzoeken welke voeding ze het beste kon vermijden om haar buikklachten te verminderen. Ze liet histaminerijke voeding volledig weg en vermeed steeds meer voedingsmiddelen. Door de intolerantietest in combinatie met het A-change traject, heeft ze duidelijkheid gekregen over waar ze wel en niet tegen kan. Ze zegt het volgende:

“Door de gesprekken met Alina heb ik geleerd hoe ik gezonder kan eten en mijn lage bloedsuikers kan voorkomen. Dankzij de intolerantie test heb ik eindelijk een verklaring gekregen voor de buikklachten en onrustige huid waar ik al jaren mee worstelde. Het fijne is dat ik nu helemaal geen last meer heb van de histamine-overgevoeligheid. Alina heeft mij (ook online) uitstekend begeleid bij het vinden van voedingsmiddelen die ik wel kan eten, waardoor ik nu minder klachten en meer energie heb.”

Conclusie intolerantie en een intolerantie test

Het ontdekken van een intolerantie kan een groot verschil maken in je gezondheid en je energie. Het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van een betrouwbare intolerantie test en je voeding en leefstijl aanpast om echt resultaat te krijgen. Je kunt hierdoor klachten aanzienlijk verminderen en weer meer energie krijgen. Het meest effectief is om dit samen te doen met een coach. Als leefstijlcoach voor hoogbegaafde en hoogsensitieve vrouwen werk ik nauw met jou samen om een plan te creëren dat past bij jouw unieke situatie en doelen. We bekijken jouw intoleranties, allergieën, voedingspatroon en leefstijlgewoonten. Zo kunnen we samen stap voor stap werken aan een gezonder en vitaler leven.

Wil je hier meer over weten of heb je het vermoeden dat je een intolerantie hebt? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en ontdek wat ik voor jou kan betekenen. 

Studies over een intolerantie test

  1. Zingone, F., et al. (2023). Myths and Facts about Food Intolerance: A Narrative Review. Nutrients, 15(23), 4969.

  2. Zhang, W., Ruan, W., Deng, Y., & Gao, Y. (2012). Potential antagonistic effects of nine natural fatty acids against Meloidogyne incognita. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(46), 11631-11637. doi: 10.1021/jf3036885.
  3. Hawkins, E.G., Dewey, W.L., Anitha, M., Srinivasan, S., Grider, J.R., & Akbarali, H.I. (2013). Electrophysiological characteristics of enteric neurons isolated from the Immortomouse. Digestive Diseases and Sciences, 58(6), 1516-1527. doi: 10.1007/s10620-013-2557-5.

Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.