Wat is koude training thuis?
Met koud water trainen doorbreek jij een stress patronen. Wordt jij mentaal en fysiek fitter, en begin jij je dag met een kickstart. Letterlijk elke ochtend in koud water zitten is niet altijd mogelijk. Hoe doe je dat dan wel, als jij niet in de buurt van open water woont en geen dompelbad hebt? Je groei zit buiten je comfortzone, als die comfort warmte en een dekentje zijn: waarom dan niet 30 seconde in koud water. Jouw lichaam kan het, mentaal wil je vluchten: maar jij hebt die controle.Hoe doe je dat nou? In deze blog leg ik uit waarom trainen met koude temperaturen zo goed voor je gezondheid is.
Wat nou als jij geen dompel bad hebt of niet aan hardlopen doet? Maar jij wilt wel graag van de voordelen van koud water genieten?
Hoe kun jij dan kou toevoegen aan je wekelijkse activiteiten, bewust en onbewust. Zelf vind ik koude douche moeilijker dan een dip in het dompelbad, maar dat is voor iedereen anders. Als eerste een diclaimer wanneer jij niet in koud water mag trainen.
Wanneer mag je geen koude training doen?
- Als je zwanger bent.
- Als je ziek bent met koorts.
- Hart- en vaatziekte niet (of na nadrukkelijk overleg met een specialist.)
- Long problemen niet (of na nadrukkelijk overleg met een specialist.)
- Ernstige angst/paniek problematiek
Hoe kun je koude training thuis toepassen?
- Laat de slaapkamer ramen open, frisse lucht is goed voor je nachtrust en voor je temperatuurregulatie.
- Kachels in de slaapkamer uit
- De thermostaat een graad lager, 21 graden in huis is heel comfortabel maar tegelijkertijd ook lui voor ons lichaam.
- Scheelt je gelijk een hoop geld met de huidige energie en gas prijzen.(Daarmee bespaar je gemiddeld 350 euro (bij de gasprijs op korte termijn) of 140 euro (bij de gasprijs op langere termijn)
- Trek niet altijd een jas en een sjaal aan als je naar buiten gaat in de herfst/winter.
- De container bij de weg, loop naar buiten in je gewone kleren. Kortdurende in de kou die je lichaam aan het werk zet, met name ook daarna als je weer binnen bent om natuurlijk op te warmen.
- Even naar de buurvrouw om een pakketje af te geven: de jas kan best thuis laten.
- Zet de verwarming in je auto niet aan maar leer om comfortabel te zijn in de tijdelijke koude auto.
- Koud afdouchen.
- Leg de lat niet al te hoog, draai de kraam naar koud als je klaar bent (wel in 1x) dit water is ongeveer 12 graden.
- De eerste keren koel je je handen/polsen en je voeten.
- De volgende keer je handen/polsen en je benen/voeten.
- Probeer daarna met je rug eens onder de straal te gaan staan, verwacht dat je lichaam wil vluchten: ogen dicht en focus op je ademhaling. Spreek met jezelf een aantal af, bijvoorbeeld 10 in-ademingen.
- Breid dit uit, je zult merken dat na een seconde of 20 de vlucht reactie af zal nemen.
- Als het lukt spoel je ook je hoofd koud af. Niet iedereen vind dit fijn : het moet niet alle koude is al winst!
- Let op, ontwikkel jij blauwe plekken of extreme witte vingers/tenen: vraag dan een professional om tips. Het opbouwen moet dan erg langzaam gebeuren. Dit zijn tekenen van het fenomeen van Raynaud.
Wordt je hier nou net zo enthousiast van al ik?
Er zijn veel locaties waar je een workshop kan doen om kennis te laten maken met koude-training in combinatie met ademhalingsoefeningen. Leuk en gezond uitje waar je geen spijt van zal krijgen! Vanaf oktober ga ik elke woensdag en zaterdag ochtend in open water dippen of zwemmen. Stuur me een mail voor de mogelijheden om aan te sluiten.
Leefstijl verbeteren met koude training: de kunst is het opwarmen
Warm natuurlijk op als je koud bent geweest/hebt getraind, ga dus niet gelijk onder een hete douche staan. Even rustig zitten, neem een kopje thee. Heb je de rest van de dag moeite met warm worden? Dan was je toch wat te enthousiast en probeer de volgende keer iets korter in de kou te zijn.
Van oktober tot mei is het buitenwater koud genoeg: koude training in de natuur
Ik doe dit nu een jaar of 3, ik begon ooit met een vriendin heel dapper en viel in het water in januari. Hier leerde ik hoe hyperventileren voelt, ik herkende het van mijn werk maar het veranderde op dat moment in een ervaring. Gelukkig was ik niet alleen, en dat is ook gelijk de belangrijkste tip die ik kan geven:
Ga nooit alleen! Zoek een maatje en ga samen, of zoek op de dip-kaart van bijvoorbeeld sportrusten.nl een maatje die ervaren is!