De voedingsintolerantie test: wat is het?
Een voedingsintolerantie test, een thuis bloedtest, ook wel IgG-antistoftest genoemd, is een bloedonderzoek dat kan aantonen voor welke voedingsmiddelen je mogelijk een intolerantie hebt.
Bij een intolerantie reageert je lichaam op een bepaalde stof in een voedingsmiddel, zoals een eiwit of suiker, met vervelende klachten. Dit is anders dan een allergie, waarbij het immuunsysteem een overdreven reactie geeft.
De bloedtest meet de hoeveelheid IgG-antistoffen in je bloed. IgG-antistoffen worden door je lichaam aangemaakt als reactie op stoffen die het als schadelijk beschouwt.
De voedselintolerantie test kan je helpen om te achterhalen of je een intolerantie hebt voor:
- Melkproducten
- Gluten
- Eieren
- Soja
- Noten
- Fruit
- Groenten
- En andere 287 specifieke voedingsmiddelen
De uitlslag en resultaten van de test kunnen je helpen om:
- De klachten van een intolerantie te verminderen of te voorkomen
- Je algehele gezondheid te verbeteren
- Een gerichte en gezond voedingspatroon te creëren
Wat zijn de symptomen van een voedselintolerantie?
Een voedselintolerantie betekent dat je moeite hebt om bepaalde voedingsmiddelen goed af te breken en op te nemen. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals opgeblazen buik, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en vermoeidheid. Wat het ingewikkeld maakt, is dat de klachten niet onmiddellijk na het eten van de betreffende voedingsmiddelen optreden. Het kan dagen duren voordat je symptomen ervaart. Dit is waarom een voedselintolerantie vaak moeilijk te diagnosticeren is.
De IGG voedselintolerantietest: antwoord op jouw vermoeidheid?
De IGG voedselintolerantietest biedt diverse voordelen:
- Een breed scala (287) voedingsmiddelen wordt getest.
- De test is betrouwbaar en eenvoudig uit te voeren.
- Je krijgt een gedetailleerd overzicht van jouw IgG-waarden per voedingsmiddel.
- Op basis van de testresultaten kun je een gericht voedingspatroon opstellen.
- De kans is groot dat je klachten verminderen door het vermijden van intolerantie-veroorzakende voedingsmiddelen.
Voor een optimale testuitslag is het belangrijk om voldoende gevarieerd te eten in de 2 weken voorafgaand aan de test. Zo zorg je ervoor dat er voldoende IgG-antistoffen in je bloed aanwezig zijn om te kunnen meten.
Benieuwd of de IGG voedselintolerantietest jou kan helpen? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.
Wanneer is een (igg) voedselintolerantietest zinvol?
Een voedselintolerantietest kan nuttig zijn als je al langer dan 3 maanden last hebt van onverklaarbare klachten die niet direct te koppelen zijn aan een specifieke gebeurtenis of voedingsmiddel. Denk hierbij aan sluimerende klachten die zich langzaam opbouwen, zoals vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten of huidproblemen.
Let op:
-
Bij ernstige klachten is het altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen.
-
Een voedselintolerantietest is geen medische diagnose, maar kan een indicatie geven.
Voedselintolerantie en IgG-antistoffen
IgG staat voor Immunoglobuline klasse G. Deze antistoffen veroorzaken niet onmiddellijk een immuunreactie. Ze kunnen echter wel ontstekingen uitlokken en een breed scala aan symptomen veroorzaken. Symptomen kunnen tot 3 dagen na het eten van problematische voedingsmiddelen optreden. Omdat de klachten pas laat verschijnen, realiseren veel mensen zich niet dat hun onverklaarbare klachten het gevolg kunnen zijn van een intolerantie
Lees hier : over de betrouwbaarheid van de voedsel intolerantie test
Welke voedingsstoffen wordt er getest?
Er zijn talloze voedingsmiddelen waarvoor je intolerant kunt zijn. Daarom is het verstandig om een uitgebreide test uit te voeren, zodat de kans het grootst is dat de voor jou problematische voedingsmiddelen worden geïdentificeerd. Met onze test worden 287 verschillende voedingsmiddelen getest. In de onderstaande tabel kun je zien welke voedingsmiddelen dit zijn.
Het verschil tussen een intolerantie- en allergie
Het belangrijkste en meest opvallende verschil tussen een intolerantietest en een allergietest is dat allergie vrijwel direct klachten veroorzaakt op de plaats waar je in contact bent gekomen met de allergene stof. Als je bijvoorbeeld pollen via je neus inademt, krijg je snel last van een loopneus, kriebels en moet je niezen. Allergische symptomen treden meestal op tussen 30 minuten en 2 uur na het eerste contact. Bij voedselintolerantie is dit anders; de klachten komen 30 minuten tot 72 uur later en zijn dus moeilijker te koppelen aan specifieke voedingsmiddelen.
-
Onderzoek naar IgG-bloedtesten en migraine:
- Onderzoek: “IgG-Based Elimination Diet in Migraine Plus Irritable Bowel Syndrome.”
- Auteurs: Aydinlar, E. I., Dikmen, P. Y., Tiftikci, A., et al.
- Gepubliceerd in: Headache: The Journal of Head and Face Pain, 2013.
- Link naar de studie: IgG-Based Elimination Diet Study
Deze studie onderzocht het effect van een dieet gebaseerd op IgG-bloedtestresultaten bij patiënten met migraine en het prikkelbare darmsyndroom. Het suggereert dat een dieet op basis van IgG-bloedtesten de frequentie en ernst van migraine en andere symptomen significant kan verminderen.
-
Onderzoek naar IgG-bloedtesten en prikkelbare darmsyndroom (PDS):
- Onderzoek: “A randomized controlled trial of food elimination as treatment for persistent gastrointestinal symptoms in patients with Crohn’s disease.”
- Auteurs: Bentz, S., Hausmann, M., Piberger, H., et al.
- Gepubliceerd in: Nutrition Journal, 2013.
- Link naar de studie: Food Elimination in Crohn’s Disease Study
Deze studie onderzocht de impact van voedselintolerantietesten, inclusief IgG-bloedtesten, en een eliminatiedieet bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het suggereert dat het elimineren van voedingsmiddelen op basis van IgG-testresultaten symptoomverbeteringen kan opleveren bij patiënten met PDS.
Hoewel deze studies positieve resultaten suggereren, is het belangrijk op te merken dat het gebruik van IgG-bloedtesten voor voedselovergevoeligheid nieuw is en nog niet algemeen wordt aanvaard door alle experts in het veld.
Het is altijd verstandig om het advies van een gezondheidsprofessional te zoeken voordat u belangrijke veranderingen in uw dieet aanbrengt. Zodat je voedingsstoffen tekorten voorkomt, en niet alleen werkt aan het weglaten van voeding maar ook aan het herstellen van jouw darmslijmvlies
Disclaimer: Deze blogpost vertegenwoordigt mijn persoonlijke mening en standpunt als gezondheidsexpert en biedt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijke gezondheidsvragen.